Evidenta Contabila

Codul fiscal a fost modificat recent printr-o ordonanta de urgenta. Actul normativ a introdus noutati referitoare la impozitul pe venit si taxa pe valoarea adaugata, care vor intra in vigoare in 2015.

OUG nr.80/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.906 din 12 decembrie 2014, a modificat mai multe prevederi din Codul Fiscal, noutatile aplicandu-se din 2015.

Astfel, din 1 ianuarie 2015 persoanele impozabile pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real vor fi obligate sa completeze Registrul de Evidenta Fiscala, pentru stabilirea venitului net anual.

Codul fiscal prevede in prezent ca persoanele care obtin venituri din activitati independente sunt obligate sa organizeze si sa conduca contabilitatea in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul jurnal de incasari si plati, Registrul inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.

De asemenea, tot din 1 ianuarie 2015 se va schimba si modul de calcul al accizelor. Mai exact, OUG nr.80/2014 prevede ca incepand cu aceasta data nivelul accizelor va fi exprimata in lei pe unitatea de masura, fiind utilizat nivelul in lei practicat in anul 2014.

Apoi, din 2016, nivelul astfel obtinut se va actualiza anual cu cresterea preturilor de consum, din ultimile 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicata oficial de Institutul National de Statistica pana la data de 15 octombrie. Mai departe, nivelul actualizat al accizelor se va publica pe site-ul MFP pana cel mai tarziu pe data de 20 octombrie a fiecarui an.

Totodata, de anul viitor se vor schimba regulile fiscale si pentru cei care aplica regimul special de TVA pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodiuziune sau televiziune.

Astfel, printre noutatile privind regimul special de TVA se numara cele care stabilesc ca declaratia speciala de TVA se va intocmi in euro de anul viitor si nu in lei, asa cum se intampla in prezent.